Učenie počas prázdnin? Objavujte svet a hrajte sa!

Mnoho rodičov si robí starosti, či deti počas prázdnin nezabudnú priveľa zo školského učiva. Pýtajú sa, či by nemali s výukou v lete pokračovať doma. Prázdniny sú určené primárne na oddych, to platí pre všetky deti. Deti s Aspergerovým syndrómom bývajú už v máji preťažené, nevyhnutne preto potrebujú pauzu od školy.

Pri téme učenia je dobré si uvedomiť, že navštevovanie školy je len jednou z foriem vzdelávania. Deti sa veľmi veľa učia iným spôsobom. Chodiť a rozprávať ich nikto cielene neučil, rovnako si osvojujú aj iné schopnosti. Stačí deti nechať hrať sa vlastným spôsobom, robiť aktivity, ktoré ich zaujímajú, bavia, napĺňajú. Hra je pre dieťa to isté ako pre dospelého práca. rozvíja ho, poznáva svet a jeho zákonitosti.

Všetko je učenie

Nie je dôležité vidieť zmysel v dvojhodinovom prelievaní vody z jedného pohárika do druhého z pohľadu nás, rodičov. Dieťa samo vie, čo sa tým potrebuje naučiť. Intelekt sa rozvíja zbieraním drievok v lese a ich ukladaním do presných útvarov. Sadnime si vedľa dieťaťa, pozorujme a podporujme ho. Nemusíme sa báť nechať ho vyvíjať jeho vlastným tempom a spôsobom.

Práve leto ponúka ideálnu príležitosť na dosýtenie práve potreby hrať sa s fazuľkami, guličkami, v piesku a kdekoľvek, kde to dieťa láka. Deti na spektre žijú vo svojom čase a priestore. A nielen ony. Kognitívny rozvoj sa skladá zo série záujmov, ktoré sú ako kamienky v mozaike. Dieťa si naplní istú potrebu, a jeho rozvoj sa posunie na ďalšiu úroveň. Ak si ju nenaplní, neposunie sa, alebo sa potreba objaví znova v inom čase. Túto špirálu objavila Mária Montessori, a stojí za jej svetoznámym pedagogickým systémom. Systémom, ktorý rozvíja nenásilne a prirodzene státisíce detí.

Ako to máme my

Môj 9-ročný syn s Aspergerovým syndrómom miluje čítanie. Počas školského roka prečíta viac kníh ako celá jeho trieda dokopy. Pre niektorých ľudí to pôsobí divne, že si všade nosí knihu. Do školy, na letný denný tábor, na cestu autom, k lekárovi. Niektoré prečítal desiatky krát. Z knižnice chodíme s veľkou nákupnou taškou. Nezamýšľam sa nad zmyslom a významom, len ho v tom podporujem v rámci svojich schopností a možností.

Keď ale má rodič potrebu trénovať s dieťaťom nejakú zručnosť alebo vedomosť zo školských osnov počas prázdnin, odporúčam ísť na to cez špecifické záujmy dieťaťa. Násobilka sa dá trénovať počítam sekúnd medzi zábleskom a hrmením a prepočítavaním cez rýchlosť zvuku. Písanie je možné podporovať cez turistické zápisníky, nákupné zoznamy, názvy kníh, ktoré chce dieťa čítať.

Ako mať kľudné svedomie a žiadny stres

Keď mám pracovnú poradu, počas ktorej sa nemôžem rozprávať so synom, píše mi odkazy na papier a ja sa mu snažím odpísať.

Príklad našej písomnej komunikácie počas mojich pracovných povinností:

Syn: „Koľko lyžíc cukru ide do pudingu?“

Ja: „Dve“

Syn o pätnásť minút minút neskôr: „Ďakujem, bol dobrý. „

Uvarili si ho s mladšími dcérami, najedli sa, učili sa pritom spolupracovať, samostatne vyriešiť problém. Zlepšili čítanie, písanie, určite aj počítanie mililitrov a hlavne boli spokojní. A ja tiež.

O to mne v živote ide. Žiť s ľahkosťou, láskavosťou, flexibilitou a humorom.

Stanka Vrbická a tím #beznávodu

en_GBEnglish (UK)