Horúčavy a prázdniny v našej aspergerovskej rodine.

Leto je v plnom prúde, na školu deti i rodičia veľmi rýchlo zabudli a nabehli na prázdninový režim.

Veľké množstvo záťaže odpadlo, ale práve dovolenky, návštevy, kúpaliská a i samotné počasie sú často zdrojom zmien na ktoré sa treba pripraviť. Pridať sa môže napr. strachu z búrok, nepohoda z potenia, hypersenzitivita na slnko a problémov so zaspávaním počas dlhých letných dní. Rada by som sa podelila o skúsenosti a postrehy, ako deťom pomôcť zvládnuť vyššiu teplotu a pobyt na slnku.

1. Pitný režim

Moja osobná skúsenosť je, že dieťa s AS nemusí cítiť smäd ani keď celý horúci deň nevypije ani kvapku
vody. Je unavený, podráždený, necíti sa dobre, ale nie je schopný popísať, že mu chýbajú tekutiny. Preto
dbám na to, aby sa dieťa napilo ešte ráno, ideálne čistej vody.

Na výlety sa mu snažím baliť vodu do obľúbenej fľašky, milujeme Nalgene s uzáverom On The Fly. Deti si ju vedia jednou rukou otvoriť, má poistku proti vyliatiu a dá sa výborne čistiť. Hitom tohto leta je v našej outdoorovej rodine ťaví vak schovaný v batohu, kedy si môže dieťa upíjať z hadičky kedykoľvek počas túry alebo cyklovýletu. Nevýhodou je, že takéto vaky sa pomerne ťažko čistia a nie sú najlacnejšie. Dôležitejší je pre mňa fakt, že dieťa samostatne a s radosťou pije.

Volím nápoje, ktoré dieťa preferuje a ktoré mu chutia. V tomto prípade uprednostím aj sladený Ice Tea pred čistou vodou, lebo viem, že ho syn má rád a napije sa nie pre pocit smädu, ale pre pôžitok z chute. Dôležité je dopĺňať minerály a elektrolyty, hlavne pri zvýšenom potení. Na túry pridávam do vody klasický jonťák, niekedy s džúsom alebo sirupom. Výborná na pitný režim je surová uhorka, ktorá má vysoký obsah vody a dôležité elektrolyty v nej skryté môžu zabrániť dehydratácii.


2. Strava


Leto je obdobie, kedy zmenenému režimu prispôsobujeme aj stravovanie. Užívame si dostatok sezónnej
a lokálnej zeleniny a ovocia. Náš balkón je plný črepníkov s uhorkami, paradajkami, paprikami
a bylinkami. Deti sa s obľubou nielen starajú o rastlinky, ale aj konzumujú plody.

Syn s AS je veľmi málo čerstvej zeleniny, ale má veľmi rád papriku. Keď si môže odtrhnúť ktorúkoľvek podľa vlastného výberu, je šťastný a zje ju aj s jadierkami. Dokonca niekedy ho zaujme aj niečo iné a odtrhne si cestou napr. paradajku. Kto nemá možnosť pestovať sám, určite by som sa poobzerala po nejakej babke, ujovi, susede, kamošovi, ktorí sa potešia odberateľom prebytkov zo záhrady. Vrelo odporúčam deti zapájať do zberu a prípravy.

Naše deti táto aktivita baví viac ako to samotná konzumácia, ale je im milšie jesť zapekanú cuketu, ktorú si vybrali, odtrhli a pokrájali sami. Na výlety sa mi ako snack osvedčila pokrájaná mrkva a hruštičkové žlté paradajky. Uhorku je možné nie len vypiť vo forme limonády, ale aj zjesť nakrájanú na zdravé hranolky.

Dôležité je vnímať potreby a preferencie dieťaťa, ktoré sa môžu meniť a hľadať formy, ktoré dieťaťu vyhovujú. Ak chceme deti motivovať ku konzumácii zeleniny a ovocia, je dobré byť im príkladom. Pre mňa je to jednoduché. Ja milujem šaláty. Každý večer si k večeri krájam zeleninu sama pre seba. Uspokojujem tak svoju potrebu a verte či nie, deti si rady z neho naložia. Dokonca som si niekoľkokrát musela pripraviť druhý 😊

Počas letných aktivít môže deťom chýbať energia alebo im kolísať cukor v krvi. Na doplnenie je vhodný hroznový cukor, sladké ovocie alebo drobné snacky. My máme vždy zbalenú Marva tyčinku.


3. Slnko


U neurodivergentných detí sa môže vyskytovať hypersenzitivita na slnko. Môže to byť jeden z dôvodov, prečo nechcú chodiť von. Outdoorové aktivity je preto dobré plánovať s ohľadom na tento fakt, vyhýbať sa pobytu na slnku počas obedných a skorých popoludňajších hodín.

Veľmi pomáha vhodná pokrývka hlavy. Overené máme šiltovky s dlhším šiltom vyrobené z ľahkej,
priedušnej tkaniny ideálne vo svetlých farbách. Len uši treba riadne natrieť, lebo chrumkavo opečené
ušné laloky vedia celkom potrápiť. Dnes sa už dá našťastie zohnať takmer všetko, aj v obchodoch so
športovými potreba sa dajú zohnať turistické šiltovky zakrývajúce bok a zadnú časť hlavy.


Našu pohodu počas leta výrazným spôsobom dopĺňa obľúbená zmrzlina ako cieľ prechádzky alebo
cyklovýletu alebo tajne zabalený obľúbený koláč, ktorý v náročnejšej chvíli vytiahnem ako malé
odpútanie pozornosti.

Leto nám dáva množstvo príležitostí na tréning kreativity, flexibility a láskavosti k sebe i ostatným, chce to len otvoriť oči, vnímať, cítiť a hrať sa.

Stanka Vrbická

sk_SKSlovenčina