Téma prázdnin nekončí – pozriete si naše tipy z rozhovoru s Dagmar Edith Holou, šéfredaktorkou ATYP Magazínu

Zvážte, či je pre dieťa lepšie vopred vedieť o plánovanej ceste a návšteve alebo mu to radšej
oznámite krátko vopred. Pre niektoré deti môže byť úzkosť z očakávania alebo aj radosť z očakávania zahlcujúca. to môže spôsobiť blok a stresové reakcie aj pri pozitívnom očakávaní.

Ak sa vaše dieťa na plánovanú aktivitu neteší, môže pomôcť ním o tom vopred komunikovať. Podľa jeho hlbokých záujmov môžete hľadať kotvy, ktoré ho môžu motivovať – napr. hľadanie mušli na pláži, geocaching, návšteva technického múzea, dobrá reštaurácia.

Venujte čas plánovaniu cesty spolu s dieťaťom na mape i časovo, vizualizujte si, ukážte mu reálne fotografie či obrázky z cesty i z cieľa výletu. Staršie deti môžu naplánovať celú cestu aj časový rozvrh sami, sú v tom častokrát dobré.  Dajte pozor na to, aby ste nedávali iba „približný obrázok, predídete sklamaniu. Príbeh k tejto téme a podrobnosti k nemu nájdete v nahranom rozhovore, ktorý je umiestnený na platforme HeroHero ATYP magazínu . 

Na cestovanie majte pripravenú tajnú zásobu zábavných aktivít – pesničky do auta, nálepky, logické hry – aj tie obyčajné, ako meno mesto zviera vec, alebo anglické slová, hádanky, rozprávky do tabletu, knihy, obľúbené postavičky z Lega.

Ponúknite dieťaťu kufrík alebo tašku, do ktorej si pobalí si veci podľa vlastného výberu. Bude mať istotu, že si berie so sebou to, čo má naozaj naviac rado a prinesie mu to senzorické upokojenie a predvídateľnosť. Viac tipov a vysvetlení pre neočakávané reakcie našich detí nájdete aj v predošlom článku tu na #beznávodu.

Otvorte myseľ a prijmite fakt, že nie je možné sa pripraviť na všetko, a je možné, že vás niečo cestou prekvapí či zaskočí. Život s našimi deťmi je plný noviniek a zmien, ktoré nás učia flexibilite. Mama Stanka sa s nami podelila o svoj zážitok, keď nechala svojho syna navigovať ju podľa navigácie. Veľmi ho to bavilo a do cieľa docestovali po veľmi dobrodružných trasách. Trúfnete si na takú otvorenosť a flexibilitu aj vy?

en_GBEnglish (UK)